11/27/2019

Säästäminen mielentilana

Kun aloin vuosi sitten kiinnittää raha-asioihini huomiota tavoitteenani saada talouteni tasapainoon, huomasin pian, että säästäminen mielentilana oli yllättävän hankalaa. Olin aina ollut se neiti huoleton, joka halpojen lentojen osuessa kohdalle osti ne, vaikka tili olisi mennyt jotakuinkin nollille sen seurauksena. En juuri ajatellut huomista ja jos ajattelinkin, se oli tyylillä "ei tilanne tästä kuitenkaan koskaan parane." Vaikka sille kuuluisalle pahan päivän varalle säästäminen olisi ehdottoman järkevää, niin mulla säästäminen onnistuu vain, jos on tavoitteita.

Ensimmäinen tavoitteeni oli tuhannen euron bufferi. Sen sain kätevimmin säästettyä, kun avasin säästötilin kokonaan toiseen pankkiin. Sieltä rahojen siirto käyttötilille ei onnistu ihan hetkessä, mikä on henkiseltä kantilta tärkeää. Nyt tavoitteenani on kasvattaa tuon tilin summaa 6000 euroon, mikä vastaa aika tarkkaan kolmen kuukauden palkkaani.

Nykyisin mulla on vakiintunut, itselleni sopivin tapa: siirrän palkan tullessa osan heti tuolle pitkän tähtäimen tilille, osan lyhytaikaisen säästön tilille ja osan jätän käyttötilille. Tuo lyhytaikaisen säästämisen tili on sellainen, josta voin siirtää käyttötilin puolelle rahaa, jos olen hummaillut käyttötilin menemään liian antaumuksella. Siellä en toistaiseksi ole ajatellut pitää koskaan yli viittäsataa euroa, eli sen ylimenevät siirrän pitkäaikaisen säästön puolelle. Se, mitä vähän vielä haen, on käyttötilin sopiva summa. Olen käytännössä joutunut huomaamaan, että liian pieni käyttöbudjetti ei yksinkertaisesti kannata - pari kertaa olen onnistunut aiheuttamaan itselleni ns. näennäistä köyhyyttä. Ajattelinkin joulukuussa tarttua exceliin ja tarkistella sen avulla, missä oikeastaan menen ristiin suunnitellun budjetin ja toteutuneen käytön kanssa. Toki ensi kuussa budjettia sekoittaa joulu, mutta ei suuresti: meillä kun ei pahemmin ole tapana joululahjoja vaihtaa, vaan lahjoja saavat vain lapset. Voisin kirjailla tänne bloginkin puolelle, miltä kuukauden menoni näyttävät!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paluu juurille

Hei vain sulle, joka tänne eksyt! Tulin itse pitkästä aikaa lukemaan talousblogeja, ja huomasin surukseni, että moni oli lopettanut. Pata ka...